ree1c


Geschiedenis

Deze pagina bestaat uit een deel geschiedenis van de Duitse Staande Langhaar en een deel geschiedenis van de kennel Uit h. Vijfde Dingfpil

 

De geschiedenis van de Duitse Staande Langhaar.

 

In het jaar 1878 in Frankfurt am Main werd het besluit genomen om het jaar daarop de rasstandaarden zo veel mogelijk samen te stellen. Dat is toen gebeurd voor de Langhaar en de Korthaar. Van de draadhaar werd de rasstandaard pas drie jaren later vastgesteld. Het jaar 1879 is dus het jaar dat het fundament werd gelegd voor de zuivere rasfokkerij en voor veredeling en vervolmaking van de jachteigenschappen van onze Duitse staande honden.

Freidrich Freiherr von Schorlemer heeft in 1894 vastgesteld dat de huidige rasfokkerij van de Duitse Staande Langhaar is opgebouwd uit vijf verschillende langhaarstammen.

  • De Mylordstam
  • De Jobstam
  • De Donstam
  • De Kalcksteinerstam
  • De Rolandstam

Ad 1. Mylord 1406 was een imposante, zware massieve hond. Hij was een uitstekend jachthond met een goede neus en scherpte op roofwild. Het Mylord-type is hoogbenig met weinig borstdiepte, snel maar met weinig uithoudingsvermogen.

Ad 2. De Jobstam was zwaar en plomp, met tranige ogen en wat overvloedige beharing. Niet snel, wel met een briljante neus, passie op zweet, scherp. Het Job-type heeft veel massa met zwaar hoofd en traag in beweging.

Ad 3. De Donhonden waren intelligent, hadden een prima neus, maar langzaam. Zij stonden bekend om het ‘totverbellen’ van reewild. Het Don-type heeft een lange rug, kortbenig. Veel massa langzaam en weinig wendbaar.

Ad 4. De Kalcksteiner was onvermoeibaar, had een prima neus. Ook was hij intelligent en had een vlotte zoekwijze in veld en was van nature totverbeller. Het Kalcksteiner-type is wit/bruin, voortreffelijke bouw en beharing, snel en met uithoudingsvermogen

Ad 5. Het Roland-type was lichtgebouwd, hoogbenig en elegant, typische veldtrialer.

De geschiedenis van de Duitse Staande Langhaar Kennel Uit h. Vijfde Dingfpil

In 1995 werd onze tweede Duitse Staande Langhaar, Citah-Leida van 't Faan Europees Kampioen op een show. Doordat dit een uitermate geschikte hond leek om mee te gaan fokken, hebben we na lang dubben in 1996 besloten om een kennel op te richten en ons bezig te houden met fokken.

De drang om een bijdrage te leveren aan het ras werd groter en groter, we hebben een geschikte reu uitgezocht voor Leida en zijn ons gaan verdiepen in het fokken van honden. Het nestje is met 7 pups op de wereld gekomen en heeft ons de eerste generatie Uit h. Vijfde Dingfpils gebracht. Hiervan hebben we besloten een te houden en dit is Amy geworden. Met Amy en Leida zijn we toen verder gaan fokken.

De naam die wij hebben gegeven aan onze kennel komt van de tijd dat Drenthe was verdeeld in Dingfpils. Drenthe was tot het begin van de negentiende eeuw verdeeld in 6 dingfpelen (enkelvoud dingfpil) Dingfpelen waren administratieve indelingen die enigzins vergelijkbaar waren met de huidige gemeentes, die voornamelijk rechtspraak organiseerden. In ieder dingfpil werd drie keer per jaar de goorspraak gehouden, een soort rondtrekkend gerecht. De standplaats van de kennel is Peize, dit behoorde voor de negentiende eeuw tot het vijfde dingfpil.